Fra øl til håndsprit
Lars Skarshaug har jobbet som selger hos Ringnes i tjue år. Han begynte i Oslo, og har siden hatt flere distrikter: Asker og Bærum og Hedmark blant annet. Da ølbryggeriet satte i gang med en stor omorganisering, fant Lars ut at det var på tide å skifte beite. 1. april begynte han i Jootrans.
– Hvordan var overgangen fra ølsalg til transport?
– Da omorganiseringen i Ringnes var et faktum, tenkte jeg at det var på tide å finne ut av hva jeg ville bli når jeg ble stor… Dette er jo helt forskjellig fra det jeg har gjort før. Det er moro å prøve noe nytt, og få nye utfordringer.
Hopp uti det
– Er det lov å spørre om hvor gammel du er Lars?
– Jada. Jeg er 41.
– Bare unge mannen med andre ord?
– Tja, jeg føler det iblant. Andre ganger ikke, humrer han.
Lars fulgte med på arbeidsmarkedet, og fikk øye på stillingen han nå har gjennom en annonse.
– Jeg følte meg litt ferdig med jobben jeg hadde, og kjente at tida var inne for å utvikle meg videre. Jeg tror det er sunt. Det lønner seg å hoppe uti det når man får muligheten. Jeg kjente til firmaet fra før, Eidskog er et lite sted. Thomas og Marius og jeg har vokst opp i lag. Så jeg stakk innom for en prat, og sendte inn en søknad.
Strålende arbeidsmiljø og hjelpsomme kolleger
– Og jobben ble din. Hvordan synes du det går?
– Jeg har jo bare vært her i 2 ½ måned. Det er en helt annen bransje enn den jeg kommer fra. Det var mye nytt til å begynne med, men jeg synes jeg har kommet ganske kjapt inn i det. Ikke minst takket være kjempegod støtte fra kolleger som har hjulpet meg mye.
– Kan du fortelle litt om hva arbeidet ditt består i?
– Vi har mange forskjellige typer oppdrag. Jeg driver hovedsaklig med fakturering og fortolling. Fortollingsprosessen er en jungel i seg selv. Det er en evig utfordring. Jeg lærer noe nytt hver dag. Visste du for eksempel at hvis du skal selge traktoren din til Sverige så må en veterinær utstede et «renhetsbevis». Noen få produkter har helt spesielle regler. Med traktoren gjelder noe av det samme som ved innføring av planter på rot fra et land til et annet. Dette er miljømessige tiltak, for å unngå smitte, sykdommer etc.
Hvordan få spriten over grensa
Enkelte varer har strengere prosedyrer enn andre, og trenger spesialtillatelse. Som feks. innførsel av smittevernutstyr til Norge, noe som har vært helt i front siden verden ble rammet av koronaen.
– Alt smittevernutstyr skal være godkjent, og importøren må være godkjent. Dette gjelder generelt vedrørende import av smittevernsutstyr, men det ble ekstra aktualisert nå og har vært mye framme i mediebildet. Det er nøye og vi har strenge regler. Et annet eksempel er håndspriten. Den må være godkjent for å importeres. Fordi håndspriten inneholder nettopp sprit, er det underlagt noe av det samme regelverket som ved innførsel av «vanlig» alkohol, og følger noen av de samme prosedyrene.
Fra tolljungelen til Finnskogjungelen
– Og når du ikke vandrer i tolljungelen, hva bedriver du da?
– Jeg har et lite småbruk ved Billingen. Og tre små barn som tar det meste av fritiden. Siden midten av mars har vi beveget oss mye i Finnskogjungelen, og har fått gått mesteparten av Finnskogleden. Barna er ikke så lettlurte, så vi måtte lokke med kjeks eller pølser. Det gjelder å ha noe på lur på tur!
Bier og blomster istedenfor fotball
Lars har drevet aktivt med fotball i alle år, og vært både trener og dommer. Nå venter han på at barna skal bli store nok til å følge i pappas fotspor. Da kan det hende han tar opp fotballen igjen.
– Men det er smått med trening nå. Tida strekker ikke til alt. Så nå blir treninga mer det fysiske arbeidet på gården. Vi har både skog og jord. Og jeg har fått meg en ny hobby: Vi prøver å bygge opp en kjøkkenhage. Det er artig så lenge det vokser og gror og ikke dævver. Det må jo settes i system, med ulike sorter og pollinering. Så er vi så heldige å ha fått en bikube på gården. Som gir oss lokalprodusert honning utpå høsten.
Musikk som gir ro
Lars har i tillegg vært musiker på deltid.
– Fortell litt om det!
Jeg spilte i danseband i mange år og turnerte i hele Norden. Jeg trakterer tangenter og strengeinstrumenter, og synger. Jeg var med i Nonstops og Trond-Eriks, og spilte til dans. På det meste hadde vi femti jobber i løpet av et år. Det var både dansebandmusikk og country. Men jeg har ikke tid til å drive aktivt akkurat nå. Jeg opprettholder spillinga litt hjemme da. Sitter og spiller litt piano for meg sjøl. Det er godt å sitte alene å klunke litt, finne roen.
Ikke glem å vaske traktoren
– Hva er du aller mest fornøyd med i den nye jobben?
– Det er et kjempemessig arbeidsmiljø her, og interessante arbeidsoppgaver. Alle drar i samme retning hjelper hverandre. På kontoret er vi seks stykker. Pluss noen sjåfører, og en på eksternkontor. Jeg lærer noe nytt hele tida. Det liker jeg godt. Og husk å vaske traktoren din sabla godt hvis du har tenkt å eksportere den til Sverige!